100 skäl att älska Södertälje.

Del 16. Torekällberget.

Torekällberget är ett ett friluftsmuseum beläget högt upp på det som förr kallades Amerikaberget i västra Södertälje. Med en fin damm, djur, lusthus, gamla hus, handelsbod, bageri, konditori, torg, gröna ytor, träd, blommor, värdshus och väderkvarn kan man ibland få för sig att man befinner sig på 1800-talet och börja leta efter turnyrer och tygparasoll med volanger.
Husen är flyttade till Torekällberget för att bevaras för eftervärlden och är alltså byggda på 17- och 1800-talen. Något från 1900-talet finns också.

toreklusthus
Lusthuset ligger fint mitt i den vackra parken vid dammen på Torekällberget.

Vid den stora torgplatsen Tenngjutaretorget ligger ett bageri. Symbolen utanför är en kringla så klart och inne kan man köpa riktiga Södertäljekringlor. Kanske inte lika söta och mjuka som en del kringlor är men en rejäl sked historia ingår också i receptet.

torekbageri
När Södertälje var en populär badort såldes Södertäljekringlor på gatorna i staden, sedan flyttades kringelgummorna till järnvägsstationen Södertälje Syd.Nu kan man köpa dem i bageriet på Torekällberget.

I Råby hage finns djur, ladugård, dansbana och hus som finns där för att visa och bevara det gamla sörmländska bondesamhället. Här finns också en folkskola från 1850-talet och ett båtsmanstorp. Det är mycket vackert och husen är ditflyttade från olika delar av Södermanland och Södertälje. Här finns också Lillgården med aktiviteter för barn.

torekhage
Sörmländsk idyll

Vid Tenngjutaretorget finns Handelsboden. Jag kommer att tänka på sockertoppar, karamellstrutar och gulnade bokmärken när jag ser skylten och butiken gör skäl för namnet. Går man vidare in i huset finns också ett museum som visar mer 1900-tal av Södertäljes historia. Där inne sitter också Vatt-Anna. Om Vatt-Anna funnits på riktigt eller bara i en teaterpjäs vet jag inte riktigt men hon har en väg uppkallad efter sig i Södertälje. Hon är i alla fall en symbol för de kvinnor som bar vattenhinkar i ok och i händer för att få mat för dagen.

torekhandelsbod
I handelsboden på Torekällberget finns utan tvekan en gammaldags känsla.

Flera hus kommer från Södertälje stadskärna. Pagelska gården flyttades på 1960-talet till Torekällberget. Statliga tjänstemannen vid Tullverket Wilhelm Pagel hade bott i huset med sin familj under 1800-talets mitt. Man vet ganska mycket om familjen och man kan gå runt i huset som är möblerat efter tiden.

torekpagelska
Ett besök i Pagelska gården är som att hälsa på någon under 1800-talet.

Från Torekällberget har man en vidunderlig utsikt över Södertälje. Man kan se hela stadskärnan som i en gryta och Kusens backe breda ut sig på motsatta sidan. Bäst utsikt är det vid Nora Väderkvarn som står vid Torekällbergets Värdshus. Kvarnen själv är en holländare som sedan sent 1700-tal flyttat runt lite och stått i Nora och på Hörningsholm på Mörkö. Jag tror att det är en exakt kopia av originalet som står där just nu.

torekkvarn
Fin väderkvarn. Fin utsikt.

Utan tvekan är Torekällberget en av Södertäljes vackraste platser med mycket att se och göra. Jag beskriver bara en del av allt som finns där. Massor av Södertäljebor firar nationaldagen och midsommar på Torekällberget och vid jul blir det julmarknad. Veckan efter midsommar i år blir det dessutom 1800-talsvecka. Då kanske jag får se både turnyrer, förkläden, tunnband och tygparasoller med volanger.

torekdamm
Romantisk damm på Torekällberget fotograferad en solig kväll i maj.