100 skäl att älska Södertälje. Del 13.

Täljerevyn

Det har spelats revy i Södertälje i säkert minst etthundrafemtio år. Aktiviteten och de medverkande verkar ha varierat liksom platserna det spelats revy på men den sortens underhållning har funnits mycket länge.

Just namnet Täljerevyn kom till under 1970-talet. Det var Scaniarevyn som förändrades och så småningom inte handlade så mycket om Scania som om Södertälje i allmänhet.

Jag har gått på en revy då och då under de år jag bott i Södertälje vilket i dagsläget är tjugotre. Lokala nummer, nationella nummer och slapsticknummer har nästan alltid varit av fin kvalitet och ibland hejdlöst roliga men ännu oftare har sångnumren imponerat. Otroligt proffessionella musiker och sångare tycker jag. Flera nummer (inte bara sång) har vunnit priser genom åren, i revy-SM till exempel. Det tyder på viss höjd.
Det är klart att jag är stolt och glad över att det finns en revy i Södertälje med så begåvade lokala förmågor. Politikerkollegor från andra kommuner muttrar avundsjukt när jag berättar om Täljerevyn. Det finns i en del kommuner så klart men långt från alla.
boelsbodegasmall
Affischen från senaste revyn som mest fick rosor av kritiker. Tre av numren är med i final eller semifinal i revy-SM.

Det är en helt annan sak att titta på en revy där du är en av karaktärerna än att se en där du inte är det. Självdistansen sätts på prov om man säger så.
En gruppledare för ett annat parti i Södertälje sa en gång: ”Jag undrar vilket som är värst. Att vara med i Täljerevyn eller att inte vara med i Täljerevyn.”
Förre VD:n för Telge AB, sa när han slutade att det han skulle sakna mest var Täljerevyn.
Täljerevyn2012
Man kan skämta om nästan allt. Temat på förra årets revy var den organiserade brottsligheten och de röriga rättegångarna.

Det finns både hjärna och hjärta i Täljerevyn och framför allt en Södertäljekänsla. Man häcklar lokalpolitikenrna så klart men tar också avstamp i årets händelser och vad som stått i LT. Hur elaka skämten än varit så kommer i slutet av revyerna nästan alltid en sång full av värme och engagemang för vårt Södertälje.