100 skäl att älska Södertälje.

Del 12. Vatten.

Södertälje kommun har vuxit fram omkring vatten, är omgärdad av vatten och hos oss finns en av Sveriges viktigaste vattenvägar. Till och med Ansgar visste det när han på 800-talet kom till Sverige och åkte genom Södertälje på sin färd till Birka i Mälaren. Han åkte inte på kanalen och inte slussade han heller för varken kanalen eller slussen fanns då. Men vatten var det gott om.
slussen2
Utsikt över slussens norra del. Slussen i Södertälje är ett av få sätt att med båt ta sig in i Mälaren. Nu vill Sjöfartsverket bredda den för att kunna släppa in större fartyg i Mälaren trots kommunens och många Södertäljebors massiva kritik.

Vattnet ger något extra till vårt centrum. Marenplan som omger inre Maren är ett svårslaget vackert ställe. Världsklass. När solen skiner brukar många Södertäljebor söka sig dit för att äta glass eller bara sitta i solen bland folk en stund. Nu diskuteras i kommunen centrumutvecklingen som ska göra Marenplan ännu finare och locka fler besökare även ”utifrån” till vår stad/kommun.
påsk
Marenplan i centrum en solig och kall förmiddag strax före påsk. Massor av Södertäljebarn kom och hjälpte till att klä det stora påskriset.

Några bloggläsare har till min stora glädje skickat in bilder jag får använda när det passar. Från Linda Selander kom en fin bild från Nya Malmsjöbadet som brukar vara fullt av badgäster soliga sommardagar. Den får hjälpa till och symbolisera badorten Södertälje idag.
nyamalmsobadet
Vid Nya Malmsjöbadets strand trängs vi på sommaren. Kommer man en kväll kan mycket väl en stor fest pågå. Precis intill finns också Gillberga, en anläggning med hjälpmedel som underlättar för människor med olika funktionsnedsättningar att bada i sjön.

badhotellet1
Badhotellet byggdes 1899 och står kvar än idag. Nu finns all möjlig verksamhet i huset, mest kontor, men inga badgäster. Södertälje var en populär badort vid förra sekelskiftet och fler vackra utsmyckade träbyggnader från den tiden finns kvar.

Södertälje kommun är inte bäst på allt. Det är ingen hemlighet och det är ingen nyhet. Jag och många med mig jobbar hårt för att kommunen ska bli lättare att bo och leva i och för företag att etablera sig i och blomstra samt för att skolorna ska bli så bra att man väljer just Södertälje. Visst ljusnar det på flera sätt men vi har en bra bit kvar.
Det finns förstås mycket som är bra för att inte säga fantastiskt hos oss men särskilt en sak får högt betyg. Medborgare är nöjda med det och många av oss i Södertälje får också det finaste som är filtrerat i en ås. Vattnet så klart.
dricksvatten1
I Södertälje finns väldigt fint dricksvatten.