Nu blir det lite historia igen. Det kommer att bli mycket mer sådant. Södertälje är en mycket gammal stad.

100 skäl att älska Södertälje. Del 11.

Jakob Pettersson (Jakob Borgmästare)

Bland äldre Södertäljebor kan man ibland möta någon som faktiskt mötte Jakob Pettersson. Han dog 91 år gammal 1957 men det finns fortfarande de som minns en liten man som ofta promenerade gatorna upp och ner i Södertälje i mitten av 1900-talet. Litet skägg, runda glasögon, käpp och korta, snabba steg gjorde honom lätt att känna igen efter vad jag hört.
jacobborgmastare
En byst av Jakob Borgmästare står i ”röda korridoren” i Stadshuset i Södertälje. Glasögonen ska ha varit hans egna. Den är skänkt av S:ta Ragnhilds Gille.

Redan som 30-åring blev Jakob Pettersson borgmästare i Södertälje och han innehade det ämbetet i 50 år. Det hindrade honom inte att också vara aktiv politiker under samma tid. Han var liberal men var så populär i Södertälje att han även blev Socialdemokraternas kandidat till riksdagen där han var ledamot av andra kammaren 1900-1924. 1926 efterträdde han Gustav Möller som socialminister.
borgmastarevillan
I vackra ”Borgmästarevillan” på Saltsjögatan vid Maren bodde Jakob Pettersson i två omgångar men hela 59 år sammanlagt. I många år var den dyster, ruffig och mörk men nu är huset en fröjd att se och värd en egen liten utflykt. Nu bor där en familj igen, precis som det ska vara.

Jakob Pettersson har satt avtryck i Södertälje. 1896-1946 var han borgmästare här. Han hann under den tiden vara med om industrins framväxt, arbetarrörelsens dito, socialdemokratiskt styre av Södertälje, både första och andra världskriget och säkert en hel massa annat. Han bodde hela sitt liv i Södertälje och ”Jakob Borgmästares väg” i Rosenlund har fått sitt namn efter honom.