100 skäl att älska Södertälje. Del 9.

Björn Borg

En av Sveriges och världens största inom idrottsvärlden är uppvuxen i Södertälje. Fem raka Wimbledonsegrar, sex (fyra raka) segrar i Franska öppna, massor av andra vinster och stort kändisskap vid sidan av banan har gjort honom enormt stor.

Jag växte upp med Björn Borg som en idol när han var som bäst. Jag älskade tennis och många sommarlovsdagar tillbringade jag framför TV:n för att se Björn spela i Wimbledon och Franska öppna mästerskapen. Som jag minns det var det alltid Bengt Grive som kommenterade. Det kunde bli långa matcher men oavsett om solen sken eller ej var jag liksom så många andra klistrad framför TV:n. Björn Borgs tunga tvåhandsfattning och träracket kan jag fortfarande se framför mig.
I många reportage om Björn Borg nämndes både Södertälje och garageporten som han bollat mot timme ut och timme in. Hans ishockeykarriär i Södertälje som väldigt ung kunde också glimta förbi ibland.

BBgarage
Här tränar jag vördnadsfullt mot den berömda garageporten som nu ägs av Södertälje kommun. Det finns många idéer om vad man ska använda dem till.

Björn Borg är en riktig kändis med allt vad det innebär. Bland annat betyder det att det finns många åsikter om honom och i fyrtio år nu, även efter tenniskarriären, har han väckt intresse. Affärsverksamhet, kvinnor, barn, kläder, fester och allt man kan tänka sig kan bli nyheter både i Sverige och övriga världen.
I Södertälje skrivs det mindre om honom. Här finns en slingrande väg, ”Björn Borgpromenaden” som går längs tennisbanorna i Badparken. På Blombackaskolan sträcker man på sig när det berättas att Björn Borg gick där. Det finns också de som fnyser lite och är upprörda över att han flyttade till Monaco. Eller att han festade lite väl mycket. Att han varit gift många gånger.

Björn Borg har naturligtvis fått hur många utmärkelser som helst under tiden som världens största tennisspelare. 1978 och 1980 utnämndes han till världens näst största idrottsstjärna av amerikanska journalister (efter Muhammad Ali) och i samband med millennieskiftet fick han titeln ”Århundradets svenska idrottsman” vid idrottsgalan.

BB
I Södertälje stadshus finns en liten utställning. Men jag tycker att Björn Borg kan uppmärksammas än mer.

Jag tycker att det är självklart att uppmärksamma att Södertälje är Björn Borgs gamla hemstad. Det är så mycket som förändras snabbt och det är viktigt att hålla i sådant som är förknippat med vår stad för att ha kontakt med vår historia. Hur många kommuner kan stoltsera med att en världsstjärna vuxit upp där?