100 skäl att älska Södertälje. Del 8.

Länstidningen (LT)

ltlogga

I en av böckerna om Statsrådet av Bo Baldersson kan man läsa hur han blev statsråd. Han var på besök i Rosenbad en regnig dag och behövde lägga tidningspapper i galoscherna för att torka dem. Han rev och slet i en tidning (Aftonbladet tror jag att det var) för att göra detta. Just då gick statsminister Tage Erlander förbi och trodde att rivandet och slitandet berodde på ilska över en osedvanligt bedrövlig artikel om honom själv som han just läst i den tidningen. Han blev så glad över att se hur tidningen slets isär och knycklades ihop att han på stående fot utnämnde den som rev och slet i tidningen till Justitieminister.

Ovanstående hade nog inte kunnat hända i verkligheten och jag gör inga jämförelser i övrigt men jag kan verkligen muttra över en del av allt som skrivs i medier. Då menar jag ofta Länstidningen, eller LT som många säger. Det är lokaltidningen i Södertälje och den kommer ut sex dagar i veckan. Den har funnits sedan 1861 och hette från början ”Stockholms läns tidning i Södertelge”. Den är centerpartistisk. LT förser läsarna med nyheter och reportage om vad som händer och sker i Södertälje och naturligtvis granskas kommunens arbete extra noga.

Jag är en av LT:s största förespråkare. Det har jag varit så länge jag har bott i Södertälje (tjugotre år nu). Jag går till brevlådan med förväntan varje morgon för att läsa om kommunen där jag bor, om Södertälje, Järna, idrotten, kulturen, näringslivet och om människorna.

Södertälje är en egen stad och inte någon förort till Stockholm. Vår kommun är speciell. Här finns en lokaltidning som skriver om vad som händer just här och om sådant som berör oss i Södertälje i en tryckt tidning sex dagar i veckan. Det är värt oändligt mycket.

Ibland suckar jag när jag läser LT. Någon journalist kanske inte skrev precis det jag sa eller så har LT lyft en i mina ögon liten fråga till en jätterubrik och förminskat en enormt viktig och positiv sak till några rader på en undanskymd plats. Eller när jag råkar läsa några av de anonyma kommentarerna under artiklarna på lt.se. Huvva!

LTetta2
Just den här förstasidan i LT tyckte jag själv var ganska kul men den kan säkert ha retat någon annan.

Beroende på vem man frågar så får man förmodligen helt olika svar om läsupplevelsen men liksom för mig varierar den säkert från dag till dag. Och så ska det vara. Relationen lokaltidning-lokalpolitik-medborgare-idrott-näringsliv-kultur är viktig och i många fall känslig och komplicerad. Många läser LT och många pratar om LT.
Jag säger till exempel ibland ”Vi har en egen tidning i Södertälje. Länstidningen”. Ibland får jag frågan ”Men är inte den centerpartistisk?”. Den må vara hur centerpartisktisk som helst. Jag ser den som en Södertäljetidning.

Jag läser också LT på nätet flera gånger om dagen. Där fylls det på med nya artiklar, webb-TV och livechattar. Jag tror att LT anpassar sig till hur dagens inhämtning av nyheter går till.

Själv vill jag ha nyheter på alla sätt. Hela tiden. Twitter, i telefonen, i radio, i TV, i tidningar och på nättidningar. Jag hjälper själv till att sprida nyheter via sociala medier ibland. Men den bästa nyhetsstunden på dagen är när jag hämtat de kalla morgontidningarna i brevlådan och får bläddra i dem när de är helt färska.