100 skäl att älska Södertälje. Del 5.

Enhörna

Jag brukar säga att Södertälje är kontrasternas kommun där landsbygd och stadsmiljö möts. Bor man i Enhörna, denna hornformade halvö, så bor man på landsbygden. Där är det svårslaget fint på våren.

Precis när man kommit in i Enhörna – ungefär i jämnhöjd med Nya Malmsjöbadet – kan man till höger se en trolltall. Det är en hög gammal tall med en hålighet i. Kanske har två träd för länge sedan i späd ålder vuxit ihop, men inte helt. Jag har hört av äldre Södertälje- och Enhörnabor att man förr sa att man skulle dra sitt nyfödda barn genom hålet för att undvika att det blir förtrollat. Man kunde också gå dit om man var sjuk och försöka bli frisk för trädet sas ha läkande kraft.
tallen3
Jag gillar folktro och ”trollträdet” är spännande. Men jag går nog hellre till doktorn än hit om jag blir sjuk.

Lite senare kan man köra mot Sandvikens brygga. Där har ångfarytyget Ejdern stannat till om somrarna och andra båtar har hämtat och lämnat människor, bland annat till Slandö.
Sandvikensbr
Sandvikens brygga är en vacker plats även när det inte är sommar.

Författaren Pär Rådström bodde under en tid i Enhörna. Större delen av sitt liv bodde också Rudolf Petersson där, mannen som ritade 91:an. Hans hus finns kvar och går att hitta på vägen mellan Tegelbruket och Knösen (platser som alla Enhörnabor känner till).
911111-e1395077692448
Beväring 91 Karlssons öden och äfventyr. Så hette serien när Rudolf Petersson ritade den och i huset innanför den här stolpen bodde han.

Jag skulle kunna skriva mycket om Enhörna. Om sommarställen för anställda på Astra, om Tegelbruket och om Knösen till exempel. Det kommer jag att göra också.