100 skäl att älska Södertälje. Del 6.

SSK

Kärt barn har många namn. Södertäljes stolthet på isen kan heta lite olika beroende på vem man pratar med. ”Sportklubben”, ”SSK”, ”Sö´tälje”, ”Södertälje” och säkert en hel del annat. Till exempel det ursprungliga namnet, Södertälje Sportklubb.
Det gäller även hemmaarenan, AXA Sports Center. Gamla namnet ”Scaniarinken” lever också kvar liksom ”Templet”.
Oavsett vilket så vet man i Södertälje vilket lag det handlar om och var de spelar hemmamatcher.
SSKlogga
SSK bildades 1902. Då höll man på med en hel del sporter som gymnastik och dragkamp men inte ishockey. Den kom igång 1925.

Södertälje Sportklubb började träna ishockey i januari 1925 och vann SM i mars samma år. Mot Västerås. Det låter som en saga men det är sant. Det var det första av hittills sju SM-guld för SSK 1925, 1931, 1941, 1944, 1953, 1956 och 1985. SSK har förstås hängivna supportrar. Många. Inte bara i Södertälje.
Själv är jag född och uppvuxen i Kalmar. Där var hockeyintresset stort men inte främst för Kalmar HC. Där var det SSK, Brynäs, Leksand och Färjestad man pratade om och de loggorna som syddes fast på ADIDAS-väskor och på 70-talets tjocka täckjacksärmar.

SSKcentrum
A-laget skriver autografer och träffar Södertäljebor på Politikertorget i Södertälje

Det går lite upp och ner för laget. Just nu är ligger vi inte i elitserien SHL och det är klart att många går omkring med en känsla av att något är fel. Idrott är allvarliga saker.
flaggor
Gärna fler flaggor

Som politiker i en av sveriges främsta elitidrottskommuner ingår det att mitt i stoltheten vara allvarlig. Isytor, föreningsbidrag, arenor, förväntningar, träningstider, ekonomi, sponsring och en del andra frågor är ständigt närvarande. Det finns alltid något att bekymra sig över.
Men den rynkade pannan får man släta ut när det är match. Frågorna får hanteras utanför arenan. För visst hejar jag på SSK. Jag har ältat snöpliga förluster och jag har stått och hoppat och klappat händerna röda och hoppat av glädje när Sebastian Idoff dansat för supportrarna efter en seger i Scaniarinken.
idoffdans