Tack för all feedback på del 1. Via mejl och på fb har kommentarer strömmat in. När det gäller Kusen finns som bekant flera olika berättelser. ”Han hängde sig i Kusens backe”, ”Flickan var inte hans käresta”, ”Det skedde på Ekenbergs bröllopsdag”, ”Det var en affärsuppgörelse, ”Årtalet är fel”, ”De fick tolv barn” är några av dem.
Jag tar inte ansvar för att min berättelse är helt korrekt då jag endast hört den från folkmun i några olika tappningar. Mejla boel.godner@sodertalje.se om du vet att du har den sanna historien om Kusen. Fb och Twitter går också bra.

100 skäl att älska Södertälje. Del 2.

Industrin

Runt förra sekelskiftet började industrin växa fram i Södertälje. Vabis som senare skulle bli Scania och Aktiebolaget Astra Apotekarnes Kemiska Fabriker som sedan blev Astra byggdes upp. Tobaksmonopolet startade också och namnet lever kvar även om en del kallar fastigheten ”Gamla Länstidningen”. Där byggs nu bostäder under namnet ”Bergviksstrand”.
Rodd
Här blir jag rodd över vattnet mot ”Gamla Tobaksmonopolet” som man kunde bli för 5 öre på 30-talet.

Astra eller AstraZeneca som det heter idag är fortfarande en viktig industri i Södertälje. När forskningen flyttade från Snäckviken 2012 var det något som brast i Södertäljes hjärta. Alla Södertäljebor har eller hade en relation till företaget. Men produktionen finns kvar och är en av världens största tablettfabriker. Medicinerna som produceras i Gärtuna kan räknas i procent av svenskt exportnetto. I Snäckviken startar nya företag och akademiska verksamheter, bland annat inom kommunens samarbete med UIC.
AZ
Gärtuna.

astraelof
Här är Elof Hansjons och jag på besök i den otroligt rena och luktlösa fabriken. Det är noga med klädseln.

En riktig juvel i svensk tillverkningsindustri är Scania. Världens bästa lastbilar utvecklas och tillverkas i Södertälje. Det är en stolthet och glädje för vilken kommun som helst men ger också ett stort lokalt intresse och ibland även en viss oro. Scania är en jätte i företagsmyllret i Södertälje. När något händer som kan påverka företaget så skakar det till i hela Södertälje innan man ens vet om eller hur det som hänt kan ge effekter för Scania.
Ett så stort företag påverkar det mesta i en kommun. Utbildning, bostäder och infrastruktur till exempel. För att inte tala om arbetsmarknaden och företagsstrukturen inte bara i kommunen utan i hela regionen.
dambergscania
Jag och Mikael Damberg fick provköra Scanias längsta och tyngsta lastbil härom veckan.

BoeloMagda
När jag får besökare är tillverkningsindustrin och förutsättningarna för den nästan alltid en av frågorna. Som idag när Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson kom hit.

När statsministern sa följande på World Economic Forum i Davos i januari 2013: ”Vi brukade ha människor i industrin, men de har i princip försvunnit” mottogs det med viss förvåning i Södertälje. Här finns ca 14000 industrijobb.