Detta är min första betraktelse av den stora, vackra och kontrastrika kommun jag tycker Södertälje är. Det kommer 99 till. De är inte rankade i en speciell ordning och inte värderade mellan varandra.

100 skäl att älska Södertälje. Del 1.

Kusens backe
Öster om kanalen i centrala Södertälje reser sig ett skogsområde i en bred och hög backe, ca 28 ha stort. Det ligger oerhört centralt och används till att traska runt i, motionera, rasta hunden i, plocka blåbär eller svamp i, tävla i olika idrotter i eller som genväg från centrum till Hagaberg/Rosenlund.
Man skulle tro att ett så attraktivt läge skulle bebyggas med bostäder nu när Södertälje växer så att det knakar. Men det går bara inte. Många skulle se det som ett ingrepp i Södertäljes själ.
Kusenliten
Elof Hansjons i nedre kanten av Kusens backe.

Namnet har skogsområdet fått via folkmun efter en kuslig händelse runt 1825. Smeden Lars-Petter Couse, kallad Kusen, var förälskad i en kvinna som gifte sig med en fabrikör Ekenberg istället. Rejält full gick Kusen en dag och sköt på fabrikören. I tron att han nu var en mördare tog smeden livet av sig och blev begravd i ovigd gjord (i det som nu kallas Kusens backe). Som om det inte var nog med det så överlevde Ekenberg och det sägs att han levde länge och lycklig med Kusens älskade och att de fick många barn tillsammans.

105
Inte bara tallar lyser upp den fantastiska området

Kusenvinter1
En vinterbild från Torekällberget. Det stora skogsområdet Kusens backe med snöklädda tallar kan ses bortom husen.