Jag är ofta i Södertälje centrum och handlar. Där finns det mesta jag behöver. Det blir också alltid en pratstund med någon som jag känner eller med andra Södertäljebor som har frågor eller synpunkter. Förra sommaren till exempel gick jag från Saltsjötorget längs Järnagatan/ Storgatan och gågatan fram och pratade om Södertäljes skolor med en familj som skulle köpa korv vid Stora Torget. När vi kom dit frågade de om jag ville ha en korv. Trevligt och generöst.
Saltsjötorget
Saltsjötorget

Vid ett annat tillfälle när jag letade efter en kofta på Åhléns kom en kvinna fram till mig och sa att jag borde vara tjockare ”för att stå emot bättre”. Det är omtanke.

Jag har hamnat mitt i en flash-mob i Kringlan. Jag skulle köpa en princesstårta och plötsligt började ett antal människor dansa utanför ICA Kringlan. Oväntat.
flashmob
Dans i Kringlans köpcentrum

Lediga lördagar går jag ofta till stan och hem igen genom Kusens Backe eller Grödingevägen, i sällskap av någon i min familj eller av någon Södertäljebo som går ifatt mig eller som jag kommer ikapp. Jag behöver sällan vara ensam länge. En vinter när det var riktigt halt och jag halkade i Sisyfosstil i backen utanför Sydpoolen kom en äldre dam med broddar på kängorna ikapp mig, tog mig under armen och drog mig uppför backen ungefär till Lindängen. Mycket snällt.
Vid gång- och cykelbron i svängen efter slussen ligger Ejdern , ett av världens äldsta ångfartyg som fortfarande är i bruk.
Ejdern
Ejdern

Det händer att den som vill prata är missnöjd med något. Jag brukar stanna en stund på Slussgatan nedanför kullen och titta över mot Marentrappan för att det är så fint. Där blev jag en gång utskälld av ett sällskap i en bil för att broöppningarna är så långa. Det tyckte jag var lite roligt och jag skulle just sticka in huvudet i deras bil och förklara när bron stängdes och de for iväg.
Inremaren
Utsikt över inre Maren mot Centrum

I centrum är det ibland många människor och ibland färre. Det är mycket prat om parkeringar, om att det går dåligt för några butiker och om att en av fastighetsägarna i centrum ska renovera så att butikerna där behöver flytta under en period. Samma saker som det pratas om i många städer/kommuner. En del lider av att e-handeln ökar medan andra drabbas av att köpmönster förändras i takt med att nya stora köpcentrum växer fram.

Vårt centrum behöver utvecklas och bli ännu mer attraktivt och levande. Där ska byggas fler bostäder och vi vill ha mer folkliv i centrum. Planer och förberedelser börjar falla på plats. En kick-off framåt våren blir startskottet. Målet är att bli ”Årets stadskärna” 2018. Jag tycker att det är ett vackert centrum vi har med vatten rakt in i kärnan. Världsklass. Det ska vi använda. Nu går pendeln till centrum som vanligt igen och fina verksamheter växer fram i Snäckviken på andra sidan centrum. Vi kan nå målet men det krävs mycket arbete och samarbete.

Johan Boding spelade på ett fullsatt Marenplan en sommarkväll 2013.Där satt jag med en vän och njöt. På min andra sida satt en man med sin tonårsson och sa ”fy vad fint det är här” säkert hundra gånger. Jag höll med varje gång. Det gör jag fortfarande.
bodingmarenplan2
Johan Boding på Marenplan

Javisst ja, man kan roa sig i centrum också. Med arbetskamrater till exempel.
Davidoviktoria
Med David och Viktoria en fin kväll vid Maren