Det pratas mycket om rasism och främlingsfientlighet i Sverige. Det pratas, skrivs, sjungs sånger , startas grupper på fb och det demonstreras. Ramsorna är många och ”Vi är många vi är starka, krossa rasismen nu!” hördes under 2013 i snart när varenda svensk kommun i svallvågorna efter Kärrtorpshändelserna.
Det är både fint och viktigt och visar att många av oss här i Sverige vill att alla människor ska behandlas lika.

Men samhället förändras inte i demonstrationstågen. För att ta de riktigt stora kliven krävs politiska beslut och medvetna handlingar i vardagen.
Demonstrationerna för åtta timmars arbetsdag och kvinnlig rösträtt för hundra år sedan visade att folket ville ha förändring men ingen förändring skedde förrän riksdagen fattade de nödvändiga besluten.

Integrationsministern Erik Ullenhag (FP) och Integrationspolitiske talespersonen för (MP) Maria Ferm jobbar idag med de frågor som från min synvinkel tillhör de allra viktigaste. De frågorna är också bland de svåraste. Därför förtjänar de två all respekt och några uppmuntrande pussar även om vi inte är överens om allt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) får inga pussar av mig idag. Däremot delar jag gärna med mig av några tips som han kan använda sig av när han känner sig redo att snabba på processen med att göra Sverige till ett land där alla behandlas lika:

* Sluta prata om ”etniska svenskar” och ”turkiska barn”.

* Skicka inte ut Integrationsministern när det begås brott i till exempel Rosengård, Husby eller Tensta. Skicka Justitieministern.

* Se till så att hela Sverige är med och tar emot flyktingar. Visa att Sverige är ett land där vi hjälps åt. Det största problemet med det svenska systemet är inte att många söker sig till samma ställen. Det värsta är att en del kommuner har rätten att säga nej och använder sig av den. Varje gång det sker blir Sverige lite hårdare och kallare.

* Sluta sänka skatterna. Satsa på utbildning och riktiga jobb och reparera skyddsnäten istället. Tvivel på att välfärdssamhället kan bära oss alla är grogrund för främlingsfientlighet och rasism.

* Besök till exempel Södertälje och se underbara ting. Små barn som lär sig svenska på några veckor i förskolan, skolresultat som ökar i grundskolan, omtanken i samhället och det stora engagemanget hos företag och idéburen sektor. Med mycket svårt att hantera är det sådana saker som gör i alla fall mig glad.