Jag har hört att du är aktiv i sociala medier så jag försöker nu att nå dig med mitt blogginlägg som jag sprider via twitter och facebook.
Jag och min medarbetare Annika har både mejlat och ringt i över en månad nu för att få ett akut möte med dig utan att du kunnat/velat träffa mig. Ämnet är hälso- och sjukvård för nyanlända och jag vet inte om det är det du inte vill prata om. Jag hoppas inte det.
Det är oerhört aktuellt i Södertälje och i hela Sverige. När du ser siffror från Migrationsverket om flyktingmottagning i Stockholms län så är det bra om du vet att drygt en femtedel av den sker i Södertälje. Det betyder 865 personer hittills i år av länets 4141 (till kommunen där du bor har det kommit 16).  Förra året såg det ungefär likadant ut. Jag skriver lite om det i ett blogginlägg 28/11 2013.

Situationen har varit sådan en längre tid på grund av det ovanliga system för flyktingmottagning inom landet som Sverige har.

Förra hösten kontaktade jag Integrationsministern för ett akut möte på grund av allt som hände efter det att oroligheterna i Syrien börjat. Jag fick svar samma dag och ett möte inplanerat två veckor senare. Jag har sedan i samma ärende haft akuta möten även Migrationsministern, Landshövdingen, Migrationsverkets GD, Socialdemokraternas partiledare och många andra som kanske inte är lika upptagna som du men nästan i alla fall. Det har också blivit en del resultat efter dessa viktiga kontakter och fina samarbeten på en del håll.

Hos dig verkar det dock ha tagit stopp vilket jag tycker är synd. Landstinget är ansvarigt för nyanländas hälsa och jag är angelägen att berätta för dig om hur allt för många av barnen mår men också hur en hel del vuxna har det. Jag har sökt information om hur resurserna fördelas inom länet och jag hoppades att få prata mer om det med dig som är ansvarigt landstingsråd. Vi ser fler och fler barn – framför allt från Syrien – som har traumatiska upplevelser med sig från kriget i hemlandet och bland de hemskaste saker du kan tänka dig kan också ha hänt under flykten. Detta ville jag också prata med dig om.

Jag har sedan 1 november varit beredd att träffa dig ungefär när som helst för att vi ska kunna diskutera hur det ska bli så bra som möjligt för alla nya Södertäljebor. Jag hoppas att du liksom jag känner att frågan är viktig och ger mig någon timme av din tid inom kort. Även om det nu gått en månad så är frågan högst aktuell.

Du är välkommen att kontakta mig när du vill och hur du vill. Jag finns förutom på mejl och telefon både på Twitter, Facebook och Instagram.

 

Vänliga hälsningar
Boel Godner
Kommunstyrelsens ordförande
Södertälje kommun
boel.godner@sodertalje.se