Antalet människor som flyr till Sverige från Syrien ökar. Bekymrade ministrar önskar att fler kommuner på frivillig väg ska kliva fram och ta ansvar. Vi kan se hur det ena kommunalrådet efter det andra plågat skruvar på sig och mumlar något om bostadsbrist. Inte sällan tillhörande de tio rika kommuner som får dela på en miljard från regeringen för att över huvud taget kunna gå med på att andra ska få lite mer pengar i ett nytt utjämningssystem.

Det finns två vägar att välja för den som kommer som asylsökande till Sverige idag. Antingen uppger man en adress någonstans i Sverige dit man kan flytta eller så får man ett av Migrationsverket anvisat boende där det nya livet kan starta. Anger du ett eget boende så kontrollerar inte Migrationsverket att det finns en dräglig bostad bakom adressen.

Nästan en tiondel av de syriska flyktingar som kommer till Sverige väljer eget boende i Södertälje. Alla nyanlända bosätter sig hemma hos anhöriga som sedan tidigare är Södertäljebor.

I skolan sker fantastiska saker varje dag och vi använder oss av nya forskningsbaserade sätt att arbeta. Sedan tre år tillbaka kan vi också se resultaten i våra skolor öka medan trenden i landet är den motsatta.
Just nu har vi mer än sexhundra nyanlända barn i olika åldrar i våra grundskolor och varje vecka kommer det fler.
I Södertäljes förskolor är vi i framkant på många sätt, bland annat när det gäller metoder att hjälpa nyanlända barn att snabbt lära sig svenska. Vi tar stort ansvar för Sveriges och Södertäljes framtid genom att prioritera barns och ungas uppväxt i vår vackra kommun. Varenda unge ska ges möjlighet att förverkliga sina livsdrömmar.

Jag läser förundrat statistiken från Migrationsverket. Södertälje spelar i en egen division. Till många både större och rikare kommuner i landet och inte minst i Stockholms län kommer nästan inga flyktingar alls. Så har det varit länge och Södertälje kommun har utan att kunna påverka utvecklingen ålagts ansvaret för inte bara en femtedel av Stockholms läns flyktingmottagande utan också en betydande del av landets.

Vissa kommuner säger att de inte har bostäder och därför inte kan ta ansvar för svensk flyktingmottagning. I Södertälje är bostadsbristen stor och smärtsam men tusentals nyanlända bosätter sig här ändå. Genom att inte använda sig av makten att styra flyktingmottagandet inom Sverige styr regeringen indirekt flyktingmottagandet dit där det historiskt varit störst.

Till Södertälje kom 2012 och 2013 (och med största säkerhet 2014 också) fler nyanlända än till Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Solna, och Täby tillsammans.

I mitt Sverige hjälps vi åt och min bestämda uppfattning är att regeringen måste agera för att det ska bli så.