Igår var jag på Scania för att delta i invigningen av deras splitternya Climate tunnel. En härlig eftermiddag från början till slut. Vi lunchen satt jag vid ett litet bord tillsammans med Scanias VD Martin Lundstedt och Näringsminister Annie Lööf. Trevligt samtal som fördes på engelska eftersom forskningschefen som satt bredvid mig är från Tyskland och får anstränga sig så för att förstå och prata svenska. Sedan åkte vi i bussar (hybrider/prototyper!) till Scanias icke oansenliga forskningsanläggning i Södertälje. Där fick vi se ”platooning” live, dvs tre lastbilar åkte i ganska hög hastighet mycket nära varandra och eftersom bilarna ”pratade” med varandra höll de exakt samma avstånd hela tiden utan att någon av dem behövde bromsa. Både olyckor och energi sparas.
På provbanan bevittnade vi också när Näringsministern åkte lastbil och en lastbil som kunde köra nästan ljudlöst under några minuter. Tänk vilka möjligheter för stadstransporter nattetid.

Så blev det dag för den fantastiska klimattunneln. Efter invigningstal och bubbel (alkoholfritt) gick vi in i klimattunneln där alla genast klädde av sig (jackorna) för där var det 39 grader varmt. Svettigt. En lastbil testades i den värmen. Därefter gick vi ur tunneln och det började regna och storma i den.
klimattunnel
Lastbilen i regn och vind 25 m/s

Jag pratade också med en hel rad människor jag aldrig träffat. Bland annat den förre (länge sedan) partisekreteraren i Moderaterna, Danell som intresserar sig för Södertälje och följer både Scania och kommunen för att det är spännande.

Jag är alltid stolt över Södertälje men just vid sådana tillfällen som igår blir jag lite extra mallig. Det finns världsledande forskning i vår kommun. Det är här detta fantastiska sker. Låt oss inte glömma det.