Jag och Viktoria har de senaste  veckorna besökt flera av kommunens förskolor. Vi  började med Glasberga förskola som är helt nybyggd med plats för över hundra barn. Den är stor med enorm entré och ett ”torg” där barn kan mötas för att leka. Sedan finns förstår mindre rum för ibland behöver man vara en liten grupp. När det ska vilas sker det utomhus på en rund veranda i fårskinnsklädda vagnar. Engagerade och erfarna pedagoger håller på att bygga upp verksamheten från början och upptäcker nytt varje dag.

Pumpans förskola är också ett Remidacenter efter italienskt mönster. Pedagoger från hela Europa och Sverige kommer resande för att gå utbildningar och besöka förskolan. Där finns också ”torg” där barn från olika grupper möts och skapar och undersöker. Materialet är från Scania, kommunen, landstinget och andra som har överblivet material. Tygbitar, muttrar, glasflaskor, sprutor, tapeter, plastdunkar, papper i alla former, toarullar, tygprover, kottar, ris och massor av annat samsas prydligt och välsorterat efter färg, form och material.
Pumpan
Arbetsbord på Pumpans förskola i Geneta i Södertälje. Viktoria inspekterar.

Idag var vi på Vattentornets förskola i Västergård. Den finns i rymliga lokaler mellan Komvux/SFI, Kulturskolan och Wendela Hebbegymnasiet. Där finns ett rum med ”den tredje pedagogen”, en ateljé med olika delar och en ateljerista. På förskolan går över hundra barn och här pratas flera olika språk. Flera av barnen hade bara varit några dagar i Sverige när de började, mycket pga närheten till SFI-utbildningen. Genom att arbeta med bilder, byggande och att skapa lär sig många av barnen svenska snabbt. Kring ett besök hos en riktig häst kan man få fram häst, äta, mat, svans, öron, rida, sadel, stövlar och många andra ord i samtalet.
Kompetensutveckling pågår hela tiden och det är häftigt att se och höra om de stora gymnasieelevernas möten med småttingar. Det är nu förberett för isbana på gården i vinter och alla ska få lära sig åka på skridskor som man får låna.
Vattentornets förskola
Ateljé med olika ytor för byggande och språkträning på Vattentornets förskola

Jag är så glad över dessa besök. Fantastiska pedagoger tar ett enormt ansvar för Sveriges framtid varje dag. Varje unge ska få en bra bas. Ständigt lärande och kunskapsutbyten ger aktiv kompetensutveckling och förbättringsarbete i LEAN-stil. Det är inte skrikigt och bråkigt utan lugn och ro kring det mesta. Jag är otroligt imponerad och stolt över de fina förskolor vi har i kommunen och de sätt de arbetar på. Turnén fortsätter. Räkna med att jag återkommer med fler inlägg om barns och ungas uppväxt i Södertälje.