Idag presenterade regeringen sin höstbudget. Det mesta har kommit ut redan tidigare. Bland annat har integrationsminister Erik Ullenhag infört en trappstegsmodell där de kommuner dit flest flyktingar väljer att flytta får mer pengar och de som tar emot lägst antal får mindre. Det är bra och något jag slagits för länge, nu senast med hjälp av Sveriges Kommuner och Landsting. Det kommer att ge Södertälje kanske 15 miljoner extra, troligen utdelat över tre år, vilket är långt ifrån tillräckligt. Vi har ambitionen att ge varenda unge samma chans i skolan och tar ansvar för Sveriges och Södertäljes framtid genom att prioritera barn och unga.

En annan intressant sak är ”tillväxtmiljarden”. För att de rikaste kommunerna i Sverige (alla moderatstyrda precis som regeringen) inte ska bli ledsna över det nya utjämningssystemet får de dela på en miljard som tröst. Direkt. Kan ge 100 miljoner till en enskild kommun som har de största skatteintäkterna och lägsta flyktingmottagandet. Det finns uppenbarligen pengar att dela ut till kommuner, så länge de inte ska gå dit där de behövs bäst.

I övrigt möter regeringen högre arbetslöshet, minskade skolresultat och kris i sjukvården med – ja, vad? Jag letar och letar i regeringens budget men hittar inget annat än skattesänkningar som Sverige nu lånar pengar till. Det har vi prövat några gånger nu. Inte särskilt framtidsinriktat.

Nu hoppas jag att socialdemokraternas budgetmotion ska visa andra vägar som leder till jobb, utbildning och ett sammanhållet Sverige.